HomeAktuelnoBlog5 trkačkih lekcija i godinu dana trčanja Marka Zakerberga: Zašto su maratonci bolji stratezi od drugih menadžera?

5 trkačkih lekcija i godinu dana trčanja Marka Zakerberga: Zašto su maratonci bolji stratezi od drugih menadžera?

Predstavljamo vam 5 trkačkih lekcija, koje maratonce i maratonke čine boljim menadžerima.

Ako trčite ili poznajete nekog ko trči, imate barem jedno od ovih iskustava.  Ako vam nešto od ovoga nedostaje kao lideru, eto prilike da isprobate trčanje kao način da se i profesionalno razvijate.

#1 Slušaj zaposlene – prati šta se dešava u tvom timu

Hi-tech oprema i neverovatni trkački gedžeti o kojima smo do pre par godina mogli samo da sanjamo. Sada merimo – sve. Tu se trčanje izjednačilo sa biznis sektorom. Brojke caruju.

Ali ipak, šta nam ti brojevi govore ako nemamo stručni sistem koji može da ih protumači? Nekada je pametnije slušati govor tela i šta nam ono poručuje umesto gledanja u satove.

Možemo da pratimo softvere, gledamo bilanse stanja i rast profita i da nam to bude dovoljno, ali ukoliko tim pati i propada to će se kad tada odraziti na poslovanje odeljenja, odseka i na kraju stići i do vrha.

Puls i atmosfera su suptilni znaci koje softver ne hvata. Trkači su, zahvaljujući treningu koji se odvija u prirodi i prati prirodne cikluse, prilično u dosluhu sami sa sobom. A ko je svestan sebe, lakše hvata i signale koji drugi emituju.

Osnivač Fejsbuka je prepoznao značaj trčanja i trčanja sa zaposlenima i pokrenuo kampanju A year of running, koja promiviše 365 pretrčanih milja za godinu dana (1 milja ~1.6km). Cukerberg je uostalom istrčao polumaraton u San Francisku.

#2 Razumi šta znači kriza

Kada sam trčala sama uvek sam odustajala na istom mestu: drugom krugu svog parka. Dotle je moja kondicija dobacivala i tu je postajalo teško. Pogrešno razumevanje krize dovelo me je do toga da verujem da je to znak koje moje telo šalje da ne može više. Sada naravno, znam da trening tek tu počinje.

Trkačka kriza se vremenom pomera po svim parametrima: javiće se kasnije, na jačem tempu, na višem pulsu. Ali je neizbežna.

Po nekim istraživanjima mozgu je potrebno oko 20 minuta da shvati da se trening zaista dešava i dozvoli telu da pređe u viši nivo radne sposobnosti. Do tada je sve zagrevanje za trening (ovo je ujedno i jedan od razloga zašto se zagrevamo dugo pre treninga).

Kriza će nastupiti iznenada i svaka ćelija će slati poruku: stani. Ali mi ih nećemo poslušati. Na taj način ne samo što šaljemo telu poruku da možemo i želimo više, mi i menjamo strukturu našeg mentalnog odgovora na izazov. Svaki sledeći put u situaciji kada bismo inače odustali – daćemo sebi šansu da pokušamo da stvar preokrenemo.

Poslovne krize prati ista logika: dozvoli sebi da zaista razumeš šta ju je izazvalo i vreme koje ćeš uložiti u smireno rešavanje iste.

Razumevanje krize ne znači inat u procesu da se preokrene nemoguća situacija, već trijaža u procesu odluke šta je izvodljivo i koji pravac odabrati.

#3 Izdrži i prilegni na zadatak

Ako prve dve stavke važe za većinu sportova – izdržljivost je majka svih kardio disciplina. Trkači mogu duže.

Ideja izdržljivosti je primenjiva na sve oblasti života (pogledaj primer plesanja) ali u poslu će značiti veoma konkretnu korist: tenacitet kojim trkač može da nalegne na zadatak biće izuzetan.

Kako se rokovi bliže, intezitet pažnje neće popuštati već će da se pojačava. Ako drugi odustanu, on(a) će umeti da ih povuče. Jer trkači su sjajni timski igrači.

#4 Pametno raspodeli resurse

Trkači bolje raspolažu novcem! Ovo je jedan od zaključaka studije koja je pratila na koji način ultramaratonci motivišu sebe, treniraju i kakav im je psihološki profil. Zašto je to tako? Ukratko – zbog strukture ličnosti koja napravi trkača ali i načina na koji trčanje dalje strukturia ličnost:

  • Odlaganje zadovoljenja– svako ko trči duge distance ume da sačeka nagradu. Ne idu na instant poene, grade vrednost.
  • Informisanost – čitaju više od drugih sportista i istražuju inovacije.
  • Stalno preračunavaje (pejs, brzina, koliko kilometara su prešli, koliko im ostaje). Trkački mozak ne miruje.

#5 Smireno pristupi teškim odlukama

Kada se stres eliminiše – ostaje čist um. Svi već znamo koje su psihološke koristi od trčanja ali šta dalje radimo sa takvim umom je na nama. Vašem poslu će značiti da se svakom procesu, odluci i planu pristupi bez stresa i smireno.

Zbog svega ovoga, trčanje i jeste sport broj 1. koji se preporučuje menadžerima i CEO-vima.

Još jedna statistika za kraj: CEO koji završi maraton u proseku ima 8% veće prihode u svojoj kompaniji. Započnite svoju “maratonsku” strategiju na jednom od 5 događaja Serbia Business Run-a! Učinite nešto za sebe i svoje kolege. Prvi korak je ovde.